Bruine Gent
Sint-Thomas

De geschiedenis van Saint Thomas

By

De allereerste mensen die ooit het eiland Saint Thomas hun thuis noemden, waren de Arawak-indianen, die er rond het jaar 300 na Christus woonden. De Arawaks waren een rustige, geweldloze groep die voornamelijk vis als voedsel vingen. Ze werden hun huis uitgezet door de Carib-indianen, die toevallig wrede kannibalen waren.

De ontdekking via Columbus

Ongeveer 100 jaar nadat de Carib-indianen de Arawak eruit schopten, deden Columbus en zijn bemanning hun eerste optreden op de Maagdeneilanden. Dit was de tweede keer dat Columbus het “Indië” bezocht, zoals hij ze noemde. Dat gebeurde in het jaar 1493. Columbus was buitengewoon religieus en zo kreeg het eiland zijn naam. Hij was een christen die zoveel mogelijk mensen tot zijn geloof wilde bekeren. Magens Bay werd op Saint Thomas een nieuwe bevoorradingslocatie voor schepen om te stoppen.

Slaven op het eiland

De Spanjaarden stuurden snel mensen naar koloniën op Saint Thomas, en dit was toen de slavernij een normale praktijk op het eiland werd. De Arawak en de Carib werden beiden verplicht om slaven te zijn voor het Spaanse volk. De Spanjaarden waren geïnteresseerd in goud, zilver en edelmetalen, dus veel van de indianenstammen op het eiland werden naar mijnen gestuurd om te werken. Degenen die dat niet waren, moesten op de boerderijen werken. Ze werden onderworpen aan onmenselijke omstandigheden, zoals je je waarschijnlijk kan voorstellen. Velen van hun stierven door gebrek aan voedsel of ziekten die door de Spanjaarden waren overgebracht.

De Denen op Sint-Thomas

De Deense West-Indische en Guinese Compagnie namen rond 1670 een nieuw thuis in Saint Thomas. De Denen namen het eiland in gebruik. Ze openden de haven van Saint Croix om met iedereen te handelen. De Denen vonden ook inboorlingen om te exploiteren voor arbeid, die ze hard nodig hadden vanwege de gewassen die ze plantten. Ze hadden onder andere tabak, katoen en suikerriet, die allemaal veel werk nodig hadden om winst te kunnen maken.

In 1848 raakten ze in Saint Thomas voorgoed van de slavernij af. De Verenigde Staten kwamen Saint Thomas bezitten in 1917 toen ze alle Maagdeneilanden van de Deense kochten. Hun gedachte achter de aankoop was dat de Duitsers het zouden kunnen overnemen met alle gevolgen van dien. Dat was te dicht bij de Verenigde Staten om zelfs maar te overwegen, dus namen ze die optie af van de Duitsers via hun aankoop. Alle inwoners kregen het Amerikaanse staatsburgerschap in 1927, maar de Verenigde Staten controleerden er hun regering lange tijd. In 1968 stonden de Verenigde Staten hen toe om hun eigen ambtenaren te kiezen.

Een top vakantiebestemming

Saint Thomas is een top vakantiebestemming geworden vanwege zijn prachtige omgeving en cultuur. Duizenden toeristen bezoeken jaarlijks het eiland en keren jaar na jaar terug voor meer ontspanning en plezier.

You may also like